Er zijn een groot aantal apparaten die werken op batterijen. Denk maar eens aan de klok in uw keuken, de afstandsbediening voor uw televisie, het speelgoed van uw kinderen en de zaklamp in uw garage. Elke batterij bevat een bepaalde hoeveelheid stroom en het apparaat waarin deze geplaatst is, gebruikt dit. Als de batterij leeg is wordt deze opnieuw opgeladen of gerecycled. Omdat het ene apparaat meer stroom gebruikt dan het andere, zijn er een groot aantal verschillende batterijsoorten die hier op inspelen. Hier vindt u de meest gangbare op een rijtje en de situaties waarin ze worden gebruikt.
AA batterijen
Dit is de meest gebruikte batterijsoort, want hij is erg breed toepasbaar. Een andere naam voor AA batterij is penlite of mignon. AA batterijen treft u aan in speelgoed, camera’s, wekkers, afstandsbedieningen, rookmelders, fietslampjes enzovoorts. U kunt ze krijgen in oplaadbare vorm en voor éénmalig gebruik. Er zijn alkaline en lithium versies, waarvan lithium wat duurder is, maar beter tegen grote temperatuurverschillen kan en langer meegaat.
AAA batterij
De AAA batterij is een kleinere versie van de AA batterij en ook deze ziet u erg veel terug. Hij wordt gebruikt in soortgelijke situaties, maar dan in apparaten die wat minder stroom nodig hebben, zoals mp3-spelers, speelgoed, wekkers en afstandsbedieningen. U kunt AAA batterijen ook krijgen in oplaadbare vorm en voor eenmalig gebruik en in alkaline en lithium versie.
C batterij
De C batterij wordt minder vaak toegepast dan de AA- en AAA batterij. Ze worden ook wel de Engelse staaf- of baby batterij genoemd, omdat ze korter zijn. C batterijen zijn erg geschikt voor fototoestellen, medische apparatuur, speelgoed en zaklampen, omdat ze ondanks de kleine afmetingen toch veel kracht bevatten. U kunt de C batterij ook als oplaadbaar kopen.
D batterij
De D batterij kent u misschien onder de naam mono- of grote staaf batterij. Dit zijn de dikke batterijen die u zich misschien nog wel herinnert van de ghetto blasters van vroeger. Tegenwoordig worden ze gebruikt in bijvoorbeeld duiklampen, professionele zaklampen en schommelstoelen voor baby’s. Ook hier is het mogelijk om een oplaadbare versie aan te schaffen.
Andere batterijsoorten
Er zijn een groot aantal andere soorten batterijen, zoals de knoopcellen (horloge, rekenmachine), de N lady batterij (autoalarm), hoortoestelbatterijen en de foto lithium batterij (analoge camera’s). In uw gsm bevindt zich een oplaadbare accu en dat is ook een batterij. Als u batterijen gaat kopen, neem dan altijd de originele mee, zodat u zeker weet dat u de juiste koopt. En als u dan moet kiezen tussen alkaline en lithium, dan is lithium meestal de beste keuze.
Wegwerp- of oplaadbare batterij?
Het is zeer de moeite waard om een universele batterijenoplader aan te schaffen en te investeren in een aantal oplaadbare batterijen. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar op de lange termijn ook goedkoper. U hoeft de batterij niet te vervangen en laadt deze zelf op in uw oplader. Dit duurt tegenwoordig al helemaal niet lang mee. Door voor een oplaadbare batterij te kiezen ontlast u het milieu. Een batterij is bijzonder lastig te recyclen, dus oplaadbaar heeft zeker de toekomst.