‘Ik wil een scheiding’ een uitspraak die helaas steeds vaker gedaan wordt en dan gaat er een heel proces van start waarbij de scheiding gestart wordt. Het is geen geheim dat er dan best wel een heel aantal zaken is waar je aan moet gaan denken. Maar wat precies?

Ik wil scheiden, welke zaken worden besproken?

Waar je aan gaat denken tijdens het regelen van de scheiding zijn vaak eerst de grote zaken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het huis? Blijft een van de partners hierin wonen of besluiten jullie het te gaan verkopen. Daarnaast wordt er al snel naar de inboedel van de woning gekeken en de verdeling hiervan. Ook is het natuurlijk niet geheel onbelangrijk om naar de verdeling van de financiën te gaan kijken. Geld is toch vaak een behoorlijke kwestie tijdens een scheiding. Wanneer er kinderen in het spel zijn, dan is het belangrijk om te denken aan een omgangsregeling en aan de eventuele alimentatie die misschien betaald moet gaan worden.

Iedere situatie is uniek

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waar je aan gaat denken tijdens de scheiding. Vaak is het per situatie natuurlijk verschillend. Heb je bijvoorbeeld samen een bedrijf, is een van de partners zelfstandig ondernemer of is een partner gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen, zodat de andere partner volop kon werken, dan worden er vaak andere afspraken gemaakt. Een scheiding kan soms gelukkig vredig verlopen, maar meestal komen er toch best wel wat emoties bij kijken, waardoor er discussies en soms zelfs ruzies ontstaan tijdens het maken van deze afspraken waardoor het allemaal niet meer eerlijk of op de juiste manier verloopt.

Hulp bij de scheiding vragen

In sommige gevallen is het beter om de hulp in te schakelen van een advocaat die beide partijen vertegenwoordigd of voor twee advocaten zodat iedere partij een eigen vertegenwoordiger heeft, maar soms is een mediator genoeg. Door een mediator in te schakelen, heb je een partij die tussen de twee partners in komt te staan die niet partijdig is, maar die helpt bij het maken van de afspraken, zodat je weet dat de rechter de scheiding goed zal gaan keuren, maar ook om te zorgen dat de afspraken op een goede en eerlijke manier verlopen waarbij alle partijen gelijk behandeld worden. Lees hier meer over een mediator bij je scheiding.

Wat is jullie behoefte?

Kortom, er zijn best wel wat zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding en vaak is het verstandig om hier hulp bij in te schakelen. Bekijk hierbij goed wat jullie behoeftes en wensen zijn op dat moment.