Ben je van plan je huis te gaan verkopen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Om je op weg te helpen hebben wij vast een aantal bruikbare tips voor je op een rijtje gezet. 

Waardebepaling

Voor zowel de koper als verkoper is het belangrijk om de woningwaarde van een het huis te bepalen. Je wilt jouw huis natuurlijk zo duur mogelijk verkocht krijgen, maar voor de hypotheek is er een absolute, accurate marktwaarde van het huis nodig. 

Zorg voor een goede makelaar 

Met een erkende makelaar haal je de nodige kennis en deskundigheid in huis. Zij zullen een accurate taxatie verrichten en kunnen zo helpen de beste prijs te bepalen. Ga je te hoog zitten? Dan kan je kopers afschrikken en zo minder potentiële kopers overhouden. Ga je te laag zitten, dan loop je het risico niet de uiteindelijke hoofdprijs te vangen waar je op gehoopt had.  

De staat van de woning 

Om het huis zo fris en mooi mogelijk te laten zien aan potentiële kopers, is het belangrijk dat alles in goede staat verkeerd. Hoe beter de staat van het huis, hoe makkelijker het verkocht kan worden, of hoe meer kopers er zich zullen aanbieden. Een likje verf, achterstallig onderhoud verhelpen, kapotte meubelen laten maken: dit zijn allemaal dingen die de de uiteindelijke prijs kunnen helpen opschroeven. Dit zijn vaak relatief kleine investeringen, die zich terugbetalen in de vorm van meer geïnteresseerden, en een hogere verkoopprijs! 

Maak goede foto’s en video’s 

Om jouw huis zo goed mogelijk voor de dag te laten komen heb je natuurlijk professionele foto’s nodig. Doe dit niet zelf, maar laat dit door een fotograaf die daar in gespecialiseerd is doen. Vaak kun je dit via je de makelaar regelen. Let hierbij ook op dat het huis goed opgeruimd en netjes is. Het liefst met een neutrale uitstraling. Als je het huis in een hele specifieke stijl hebt ingericht, is het wellicht beter een en ander voor de foto’s weg te laten. 

Ook video’s zijn een pre: zo geef je een goede indruk van de ruimtes en de verhoudingen tot elkaar.

Juridische zaken 

Ook dit komt natuurlijk aan op een goede makelaar inschakelen, maar het is goed om zelf verstand van zaken te hebben tijdens het proces. Denk bijvoorbeeld aan publiekrechtelijke beperkingen en erfpachtgrond. Er zijn veel regels die in het opstellen van een koopcontract voorbij komen, dus besteed hier veel aandacht aan en zorg ervoor dat voor jou alles tot in de puntjes duidelijk is. 

Verspreid je kansen

Funda is zonder twijfel het bekendste platform om je stulpje te koop op aan te bieden. Maar er ook Funda heeft veel concurrenten, zowel op landelijk als op lokaal gebied. Daarom raden we aan om de advertentie -met professionele foto’s- op meerdere aanbieders te plaatsen. Je bereikt hier een groter publiek mee, en dus ook meer potentiële kopers. Je kunt ook opbouwen naar meer advertenties op meer platformen, als je in loop van de tijd merkt dat je via funda niet het gewenste resultaat krijgt.