De stoelfiets bestaat al een lange tijd en wordt tegenwoordig nog veel gebruikt. Daarmee is meteen het bewijs geleverd dat niet alles geavanceerd hoeft, want aan kracht en werking heeft de pedaalfiets nooit iets aan kracht ingeboet. Door met een stoelfiets te trainen, kun je tegelijk verschillende spieren trainen. Je zou dus inderdaad kunnen stellen dat deze fiets een uitstekend en multifunctioneel trainingsapparaat is.

Waarom een stoelfiets kopen?

Een stoelfiets is een eenvoudig trainingsapparaat waarmee je verschillende onderdelen van je lichaam kunt trainen. Het is zelfs mogelijk om vanuit je stoel te fietsen. Dit kan thuis, op het kantoor, op school of op vakantie. Het is dus mogelijk om vrijwel overal in beweging te blijven. Ook veel oudere mensen maken gebruik van de stoelfiets. Voor de ouderen is het ideaal om vanuit de stoel te bewegen. Je kunt de stoelfiets gebruiken tijdens bijvoorbeeld televisie kijken, de krant lezen, breien en meer.

Met de stoelfiets train je effectief en eenvoudig je beenspieren. Echter ook je armspieren kun je trainen met een professionele stoelfiets. In dat geval plaats je de stoelfiets op een tafel of een verhoging en gebruik je niet je benen maar je armen. Let er wel op dat je armen voldoende bewegingsvrijheid genieten en dat je niet alles van tafel zwaait als je fanatiek aan de slag gaat. De stoelfiets is relatief licht en zorgt ervoor dat het gemakkelijk mee te nemen is. 

Stoelfiets gebruiken bij revalidatie 

Een stoelfiets wordt veelvuldig gebruikt door fysiotherapeuten bij revalidatie. Denk hierbij aan mensen die geopereerd zijn aan hun been of voor ouderen die slechter ter been zijn. Doordat de stoelfiets zeer weinig schokbelasting heeft en zittend gebruikt kan worden is dit ook een zeer geschikt apparaat voor mensen met bijvoorbeeld een loopbeperking.

Als de bloedsomloop versneld moet worden, is de stoelfiets daar het aangewezen trainingsapparaat voor. Vaak ongemerkt, zorg je er met de fiets voor dat dit proces versneld wordt en kunnen klachten snel verdwijnen.

Naast het revalideren zijn er ook nog andere voordelen om regelmatig te trainen. Doordat je blijft bewegen, blijven je hersenen actief. Je zult al snel merken dat je concentratie daardoor beter wordt. Je werkprestaties kunnen ook positief veranderen. Doordat je regelmatig in beweging bent zul je al gauw merken dat je je ook beter in je vel voelt. Een stoelfiets kan je hierbij helpen!

Aandachtspunten bij aanschaf stoelfiets

Bij het kopen van een stoelfiets moet je met een aantal dingen rekening houden. Ga je de fiets gebruiken op een gladde vloer? Houdt er dan rekening mee dat de stoelfiets voldoende grip heeft en stabiel is. Ook de pedalen moeten voldoende grip hebben. Stoelfietsen kopen kan met display en zonder display. Sommige fietsen zijn ook inklapbaar. Bedenk dus vooraf goed welke stoelfiets bij jou past.